PATras ON Dance Festival

 

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων Πάτρας
Ζωντανές και Διαδικτυακές Παραστάσεις
13,14,15  Νοεμβρίου 2020
Ωρες έναρξης Παρασκευή & Σάββατο 9μμ. Κυριακή 8μμ
Εισιτήρια  10ευρώ (Εισιτήρια από Ticket Services)

 

Curation: Γιάννης Αντωνίου
Παραγωγή Τατιάνα Λοβέρδου / Salto Futuro,  σε Συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Φώτος EmiliosMarinos

Το φεστιβάλ χορού PATras ON, μέσα από ζωντανές και διαδικτυακές παραστάσεις δίνει πνοή στην τέχνη του χορού στην πόλη της Πάτρας και καλεί το κοινό να παρακολουθήσει παραστάσεις με σύγχρονη αντίληψη και αισθητική.

 

Στις ζωντανές παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων Πάτρας δύο νέα έργα από τους αναγνωρισμένους Χορογράφους, Γιάννης Αντωνίου, Andrius Mulokas και Τατιάνα Λοβέρδου/Salto Futuro θα έχουν την πρώτη τους και μετά τη συγκινητική αποδοχή του κοινού στην περσινή μας παράσταση ο Τίμος Ζέχας θα παρουσιάσει σε επανάληψη το έργο Solo1.

 

O Γιάννης Αντωνίου και ο Andrius Mulokas, δημιουργούν γύρω από την έννοια της αδράνειας. Ένα άκρως physical χορευτικό έργο. Πώς φτάνουμε στην ιδέα της επίτευξης της ηρεμίας; Μία κατάσταση που είναι ζωτικής σημασίας για να επαναφέρουμε τον εαυτό μας πριν προχωρήσουμε. Τι μας κινεί, γιατί και προς ποια κατεύθυνση;

 

A d r a n I a
Συλληψη-Χορογραφία & ερμηνεία: Γιάννης Αντωνίου & Andrius Mulokas

 

Η Ομάδα Σύγχρονου Χορού Salto Futuro της Τατιάνας Λοβέρδου, παρουσιάζει την αμιγώς χοροθεατρική παραγωγή ~ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.
Το έργο αυτό είναι εμπνευσμένο από τρεις γυναικείες προσωπικότητες της Ιστορίας και του Μύθου,που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Την ΑΠΩΛΕΙΑ. Τρεις χορεύτριες και δύο ηθοποιοί συνομιλούν με τον πεζό ποιητικό λόγο του Γιάννη Ρίτσου,την αυτοβιογραφία της Ισιδώρας Ντάνκαν και το ημερολόγιο της Άννας Φράνκ. Ο λόγος και η κίνηση φιλτραρισμένα από την προσωπική αλήθεια των ερμηνευτριών,συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Τα αδιέξοδα τραγικά και τα ερωτήματα αναπάντητα. Όμως η Τέχνη φωτίζει όλες τις κρυφές πτυχές, χαρές και ανομολόγητα συναισθήματα. Η ελπίδα, το χιούμορ και η αυτοέκφραση πιέζουν. Εκεί ίσως γεννιέται και η λύτρωση.

 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Σύλληψη – Χορογραφία: Τατιάνα Λοβέρδου
Σύνθεση Κειμένων: Μαίρη Σιδηρά
Μουσική: Ezio Bosso,Max Richter,Abel Korzeniowski
Ερμηνεύουν: Πέπη Παπαδοπούλου,Μαρία Κίκινα,Δώρα Τσάγκα,Εβίνη Παντελάκη,Τατιάνα Λοβέρδου


Τα κείμενα είναι παρμένα από την Επιστροφή της Ιφιγένειας του Γιάννη Ρίτσου,την Αυτοβιογραφία της Ισιδώρας Ντάνκαν και το Ημερολόγιο της Άννας Φράνκ.

 

Το φεστιβάλ υποστηρίζοντας την δημιουργική διαφορετικότητα θα παρουσιάσει μέσα από Διαδικτυακές Παραστάσεις,  έργα από τους διεθνώς αναγνωρισμένους Χορογράφους: Ιωάννης Μανταφούνης (Ελλάδα/Ελβετία), Evann Siebens (Καναδά), Στέφανος Μπιζάς (Ελλάδα/Δανία) και  Prumsodun Ok (Καμπότζη).

 

Οι Διαδικτυακές Παραστάσεις θα είναι διαθέσιμες από τις 13-15 Νοεμβρίου στην Ιστοσελίδα του Φεστιβάλ και στο Facebook: PATras ON-Dance Festival. 

Οι καλλιτέχνες των διαδικτυακών παραστάσεων:

Ιωάννης Μανταφούνης

Ο Ιωάννης Μανταφούνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και συνέχισε τις σπουδές του στο
Παρίσι, στο Conservatoire national supérieur (CNSMDP). Προτού γίνει ανεξάρτητος χορογράφος, υπήρξε χορευτής στο Μπαλέτο της Όπερας του
Γκέτεμποργκ, στο Nederlands Dans Theater II και στη Forsythe Company (2005-2009). Παράλληλα, άρχισε να δημιουργεί το δικό του έργο: στην Αθήνα με την ομάδα Lemurius (από το 2005)· στη Γενεύη με τον Fabrice Mazliah και την ομάδα τους, Cie Projet 11 (από το 2007)· και στη Φρανκφούρτη με τη May Zarhy και τον Fabrice Mazliah, με την ομάδα τους MAMAZA (από το 2009). Από το 2015, ο Ιωάννης Μανταφούνης ανέλαβε
προσωπικά την καλλιτεχνική διεύθυνση της ομάδας Cie Ioannis Mandafounis, που εδρεύει στη Γενεύη, προσκαλώντας διάφορους καλλιτέχνες να συνεργάζονται μαζί του σε κάθε νέο πρότζεκτ.

 

Έχει λάβει αναθέσεις δημιουργίας νέων έργων για λογαριασμό διεθνώς αναγνωρισμένων ομάδων θεάτρου και χορού, όπως είναι το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Εθνικό Θέατρο, το Grand Théâtre de Genève, το Corpus (Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας), το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών, το Norrdans της Σουηδίας κ.ά. Ο Ιωάννης Μανταφούνης διδάσκει επίσης αυτοσχεδιασμό σε εργαστήρια, καθώς και κλασικό μπαλέτο, μέσα από την ιδιαίτερη προσέγγισή του, που συνδυάζει πρακτικές πολεμικών τεχνών, και πιο συγκεκριμένα Budo. Έχει προσκληθεί να διδάξει στα πιο περίβλεπτα ιδρύματα χορού της Ευρώπης. Το 2015 τιμήθηκε με το Ελβετικό Βραβείο Χορού, στην κατηγορία Εξαίρετου Άνδρα Χορευτή.

Στέφανος Μπιζάς
Γεννημένος στην Πάτρα, εργάστηκε ως χορευτής στο κρατικό χοροθέατρο της Ουαλίας και της Δανίας όπου συνέπραξε
καλλιτεχνικά με πολλούς καταξιωμένους χορογράφους από όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει τις δικές του
δουλειές σε φεστιβάλ στην Κοπεγχάγη και στην Αθήνα ενώ διδάσκει σεμιναριακά σε ευρωπαϊκές χώρες. Έκει που οι λέξεις και οι φράσεις δημιουργούν ελλείψεις και κενά, η τέχνη τα συμπληρώνει με απαράμιλλη άνεση και ευκολία.

 

Η Evann Siebens δημιουργεί μέσα από εικαστικές τέχνες, performance και φωτογραφίες με πρωταγωνιστή την κίνηση. Η πρακτική της με βάση το φακό διαπραγματεύεται το ανθρώπινο σώμα ως χώρο αρχειοθέτησης και την πολιτική του γυναικείου βλέμματος. Χόρεψε με το Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά και την Όπερα της Bonn πριν σπουδάσει παραγωγή ταινιών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Οι πρόσφατες εκθέσεις και προβολές περιλαμβάνουν: Witte de With (Rotterdam, 2020), WAAP (Βανκούβερ, 2019), Belkin Gallery (Βανκούβερ 2018), Βανκούβερ Art Gallery Façade Fest (Βανκούβερ 2017). Ο Evann παρουσίασε πρόσφατα μια ταινία στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης, παρουσίασε έργα στο Platforms Project στην
Αθήνα και κέρδισε το βραβείο «Outstanding Overall Work» στο Light Moves Festival στο Λίμερικ της Ιρλανδίας. Η δουλειά της από το «A Performance Affair» στις Βρυξέλλες του Βελγίου εμφανίστηκε στην πρώτη σελίδα των International New York Times το 2019. Εκπροσωπείται από τα Wil Aballe Art Projects στο Βανκούβερ του Καναδά.

Prumsodun Ok
Γεννημένος από Khmer πρόσφυγες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Prumsodun Ok μεγάλωσε μέσα στην φτώχεια και τη βία της πόλης Long Beach αλλά κατάφερε να γίνει το νέο πρόσωπο του Khmer χορού. Χρησιμοποιεί την τέχνη για να θεραπεύσει, να φωτίσει και να ενδυναμώσει, αναβιώνοντας το πνεύμα του λαού του από τις ανθεκτικές δυνάμεις της σύγκρουσης.

 

Οι παραστάσεις του Ok εξετάζουν το «avant- garde στην αρχαιότητα» και έχουν παρουσιαστεί σε τρεις ηπείρους. Το 2013 ξεκίνησε το Children of Refugees, ένα πρόγραμμα συνομιλιών και παραστάσεων από καλλιτέχνες, ακτιβιστές και μελετητές, για την ευαισθητοποίηση για την κρίση προσφύγων στη Συρία. Το επερχόμενο βιβλίο του, The Serpent’s Tail, έχει επαινεθεί από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Saori Hagai (Πανεπιστήμιο Ritsumeikan, Κιότο) ως “σε βάθος περιγραφή της ιστορικής ποικιλομορφίας, του σύγχρονου δυναμισμού και της μελλοντικής εικόνας του [Χμερ κλασικού χορού]. . . μια πολύχρωμη και ζωηρή ερμηνεία της αξίας του χορού στη σύγχρονη Καμπότζη κοινωνία και τις συνεισφορές του στην ανθρωπότητα.”

 

Το Ok είναι ο αποδέκτης επιχορηγήσεων και υποτροφιών από το TED, το MAP Fund και το Ίδρυμα Surdna, και υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής και χορογράφος στο California Institute of Arts, UCLA και στο Santa Monica College Ήταν επίσης αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής της Khmer Arts, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμμαχίας για τις Παραδοσιακές Τέχνες της Καλιφόρνια και καλλιτέχνης που κατοικεί στο Baryshnikov Arts Center στη Νέα Υόρκη. Ο Ok είναι ο ιδρυτικός καλλιτεχνικός διευθυντής του Prumsodun Ok & NATYARASA, Country Director των Khmer Arts, και ονομάστηκε LGBT + Creative Leader of Tomorrow για το The Dots’s and WeTransfer’s Championing Diversity. Το διάσημο TED Talk του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες και έχει προβληθεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορές σε διάφορες πλατφόρμες.